Hétezer éves magyar lány sírjára bukkantak vezetékcsere közben Szarvason

Hétezer éves magyar lány sírjára bukkantak vezetékcsere közben Szarvason

60092
34
MEGOSZTÁS

Egészen különleges lelet került elő Szarvason, az Alföldvíz Zrt. által folytatott munkálatok során kedden. A neolitikum; az újkőkor végéről, vagy a rézkor elejéről származó sírba egy kamaszlányt temettek mintegy hétezer évvel ezelőtt, aki mellett különleges gyöngyöket is találtak a régészek.

Az Alföldvíz Zrt. szakemberei vízvezetéket cserélnek Szarvas egyik részén, és az árok aljáról került elő a lelet — nyilatkozta lapunknak Szarka József, a szarvasi Tessedik Sámuel Múzeum régésze. A szakember a sírról elmondta, hogy az a neolitikum, az újkőkor végéről, a rézkor elejéről származik, ami azt jelenti, hogy körülbelül hétezeréves és tudható, hogy a Tiszapolgári kultúrába tartozik.

Szarka József kiemelte, a kultúra népei vesszőfonatra tapasztott, vert falú házakban laktak. Otthonaik akkorák voltak, mint egy klasszikus parasztház, és azok közelében a családi, egészen pontosan nagycsaládi temetőkben temették el halottaikat. Ismerték a földművelést, de az állattartás volt jellemző a gazdálkodásukra, illetve fontos volt a halászat és a vadászat is. Ezt példázza, hogy rengeteg kagylóhéj is kerül elő az ásatásokon. A kagylót szintén fogyasztották. Szarvason is sok kagylóhéj látható a vízvezeték ásása során kitermelt földben.

szarvasi_sir2

A konkrét lelettel kapcsolatban a régész kifejtette, egy kamaszkorú lány sírjára bukkantak, akit a jobb oldalára fektetve, valószínűleg enyhén zsugorított, alvó pózban temettek el, de ezt csak a gerincoszlop ívéből lehet sejteni, ugyanis egy korábbi vízvezeték fektetésekor lábait már elpusztíthatták.

Mellette nagyméretű a Földközi-tengerben őshonos spondylus (osztriga) héjból faragott gyöngyök voltak. Két hengeres gyöngyöt a felkar közepe táján helyeztek el mindkét oldalon. Ezek vagy a ruhára voltak varrva, vagy a hajba fűzték, de az is lehet, hogy egy kendőre, vagy halotti lepelre erősítették annak idején. Az arca előtt egy kettős csonka kúp, úgynevezett bikónikus formájú spondylus gyöngy volt, mely szintén egy kendőn, vagy a hajon lehetett eredetileg. A feje alatt egy kis festékrög (okker) került elő, ami sajnos a felszedés során szétmállott. A koponyacsontja és a feje környéke teljesen piros volt, talán befestették a fejét — a gyöngyök is festve voltak, azokon is látszanak a festéknyomok. A kezei a mellkason voltak összekulcsolva, mintha tartana valamit, talán egy virágcsokorral a kezében temették el.

A munkavégzésre a Tessedik Sámuel Múzeum barátja, a  szarvasi Vajda Péter Gimnázium művésztanára Szuhaj György hívta fel a figyelmüket, aki ott lakóként tudta, hogy már korábban is sok lelet került elő innen, maga is részt vett már kutatásokban.

Szarka József hangsúlyozta, hogy a munka, a meglévő vízvezeték cseréje nem engedélyköteles tevékenység, így hivatalból nem értesítették az örökségvédelmet, ugyanakkor az Alföldvíz munkatársai végig pozitívan álltak hozzájuk és segítették a munkájukat.

(Beol.hu nyomán)

34 HOZZÁSZÓLÁS

 1. ” … Hétezer éves magyar lány sírjára bukkantak vezetékcsere közben Szarvason … ”
  Tudjuk. Mellette volt az útlevele és az anyakönyvi kivonata…

  • Kötözködni a legkönnyebb. Még akkor is ezt teszik a magához hasonlók, amikor nincs alapja. Sőt, akkor a leginkább, nemde? A cikkben olvasható, hogy a tiszapolgári kultúrához tartozott. Tehát van leletanyag a sírban – ugyebár – amiből azonosítani lehetett a származását. Igen, magyar volt! Magyar és nem szláv, román, francia vagy angol! Miért is? Mert ezek a nemzetiségek nem voltak sehol 7000 éve! Valószínűleg még a fákon ugráltak, ahogy Darwinjuk okította.

   • Dzsudzsák-mez volt rajta, mellette egy pálinkás üveg és a Magyar Idők, i.e. 4984 február 30-i száma. Az a nagy büdös helyzet haver, ha a magyar ennyivel különb nép lenne a többinél, az idiótákon, mint te, az sem segít. Egyébként meg ki nem szarja le szerinted a mai franciák, hollandok, svédek, dánok stb. közül, hogy te mit vartyogsz a nyomorodban. Ők sikeres nemzetek, a magyar meg egy kalap szar, csak a kitalált múltjából böffent fel büdös baromságokat.

    • Bölény,te kis szellemifogyatékos,hungarofób ratyi. 🙂 Nektek milyen történelmetek van? Az egészet összeloptátok. Ja és szakadj le a magyar nyelvről,mert nem vagy méltó rá.

  • Mért? Miféle más lehetne,itt Magyarország földjében,mint magyar lány? Tán valami migráns? Vagy hottentotta? Magyar az, és kész. A földben lévő csontok dns vizsgálatát már sokszor elvégezték, és a mai magyar lakosság dns-ével egyeznek. Jó, lenne tájékozódni, mert nem vagy humoros sem.

  • Akik több ezer évvel később másztak le a fáról, mint az innen származó Magyarok, azok kételkednek leginkább.
   Meg akik erről még semmilyen formában nem értesültek. Pedig ennek 35 000,éves múltja van!

 2. Annyi biztos, hogy hiányos történelem- ismeretünkkel cáfolni nem tudjuk magyarságát.
  Abban is biztosak lehetünk, hogy amig más nemzetek ősei történelmet írtak, akkor a Kárpát- medencében nem majmok ugráltak.

 3. 7000 éve nem violtak a mai értelemben kialakult népek, ezért ahogyan nem lehet román, francia vagy angol, úgy nem lehet magyar sem. Főleg, mert mi magyarok keletről jött lovasnomád nép vagyunk. A mi elődeinket sokkal inkább a Majkop vagy a Jamna kultúra körül kell keresni. Hozzájuk kötődik az emberiség egyik legfontosabb vívmánya, a ló háziasítása. Ilyen sárkunyhók mindenütt voltak errefelé, de Anatóliában ekkor már ezer éves kőből épült városok voltak, emeletes házakkal. Catal Höyük.

  • utána kellene nézni a történelmünknek,és most nem az MTA hivatalos verziójára gondolok.
   a tatárlaki korong.kb.8ezer éves,és székely/magyar rovás írás van rajta.
   a Semino jelentés (ez egy gén kutatás volt) kimondja hogy európa legrégebbi helyben maradt népe a magyar.
   Michelangelo Naddeo olasz profeszor előadásait kéne még megnézni a netten,és akkor egyértelművé válna hogy hogyan jöttünk keletről.

   • A Tatárlakai lelet csak 6 000 éves, és az is vitatott. A vitára az ad okot, hogy az ásatást vezető Nicolae Vlassa későn ért az ásatás helyére. Az ott dolgozó munkások tüzet raktak, így a szénizotópos kormeghatározás nem megbízható.
    A korongokon lévő jelek minden valószínűség szerint magyar jelek, de még nincs megfejtése, így talán kicsit merész a magabiztos kijelentés.
    Az egészen biztos, hogy nem székely rovásírás, mivel az már a késő középkorban alakult ki.
    Ami viszont nagyon érdekes, hogy a korongok anyaga a mezopotámiai sivatag agyagával teljesen azonos.

 4. Az identitászavaros népeknek van szükségük efféle baromságokra,hogy megerőstsék magukban a nem létező nemzeti szellemet. A románok,meg a tótok szoktak ilyen baroomságokat terjeszteni magukról. Tudományosan teljesen megalapozatlan állítás,hétezer éves Kárpát-Medencei sírt magyarnak titulálni! Persze,mert a magyarok voltak a világ első népe,és mindenhol ott voltak egy időben! Ezt a baromságot,a vallás szintjére fejlesztették egyes fanatikus csoportok. Ideje lenne visszatérni a földi valósághoz!

  • Eduad: “Persze,mert a magyarok voltak a világ első népe,és mindenhol ott voltak egy időben!”

   Márpedig igazán fején találtad a szöget.

   Hobbiból végzek egy kutatást, és a fenti állítás kezd kibontakozni.

 5. Naná, hogy magyar vót. Eztet mindenki tuthassa!! Erre ott a bizonyosság, hogy jól bele van írva a cikknek a címjibe!

 6. Nyilván magából a bejegyzésből tudunk csak kiindulni. Az a baj, hogy “gyárilag” a társadalom úgy van berendezkedve, hogy csak az ún. “szakértők” azok, akik kompetensek ezen dologban. Egyet tisztázzunk. Az, hogy valaki, és legyen az a Magyar Tudományos Akadémia akármilyen professzora, még nem feltétlenül áll érdekében a magyarság eredetének, illetve akármilyen kronológiai sorrendjében meghatározott származás szerinti lakhelyének bizonyítása. A Pontos meghatározás már megtörtént abból a szempontból, hogy a magyarság génállományában hordozott ősgén meg van bennünk, és számtalanszor bizonyítva lett a magyarság genetikai eredete. Ehhez csatlakozik a nyelvezet eredete /tatárlakai korongok, melyeket nem ismernek el írásos emlékként/ , a külföldi régészek és hiteles történelem írók /Kézai Simon Mester Magyar Krónikája/ által meghatározottak. Továbbá a legnagyobb problémát a kizárólagos finnugor nyelvrokonság eredeztetése okozza. Gondolkozzunk logikusan, a sumérokkal és az ujgurokkal több azonos szavunk van, mint a finnugor nyelvcsalád tagjaival. Minden esetre érdekes, hogy tudományos szempontból tagadni akarják ezeket az ún. “szakértők”. Vajon kinek áll ez érdekében???

 7. Gondolom nem volt magyarabb, mint Petőfi.. Akkor meg már régen rossz, magyar földben csak magyart lehet találni, bármikori is az ?
  Mi ez a hóttbaromság ?

 8. Ne vitatkozzatok a szidó lelkűekkel! egyszerűen figyelmen kívül kell hagyni a nemzeti tudatot roncsoló áskálódásaikat, és úgy kell lszrni hlksztjukat, ahogy van!

 9. Biztosan régebbi a magyar nép, mint ahogyan azt ma sokan tudják, de egy 7000 éves csontvázról, azért ránézésre tényleg felelőtlenség kijelenteni, hogy Magyar!

 10. A mélymagyar színvonalú beszólásokat figyelmen kívül hagyva, mint egyszerű, nyugdíjas történelemtanár érdekesnek találom a leletet. Az, hogy miért ítélik a leletben szereplő lányt magyarnak, nem derül ki a bejegyzésből. Tudom, vannak, sokan vannak, akik a finnugor múltat is tagadják és a neandervölgyi ősembert is magyarnak gondolják, a rovásírást is magyarnak tartják – még amit Dél Amerikában találtak, azt is – mert ugyebár sokak szerint még Ádám és Éva is magyar volt, Jézusról már nem is beszélve!

 11. Hatalmas felfedezés arról nem lehet vita. Hogy évezredekkel a honfoglalás elött miként keveredett a lányka magyar földre azt csak a jóisten tudja meg a cikk írója, viszont egyikük sem hajlandó tisztázni az ügyet. Bár az is lehet, hogy környezet kutatás végett jött beszerezni a honfoglalás előkészítéshez szükséges adatokat, amelyek feltehetően elvesztették aktualitásukat az évezredek folyamán. Lám lám Szarvas kösség ( már akkor is úgy nevezték ? ) már akkor is kedves hely lehetett.

 12. Bárki bármit mond, a tények magukért beszélnek…. Genetikai vizsgálatok bizonyítják, hogy őseink, az állítólagos ” kalandozó honfoglaló, pogány” őseink 35-40 ezer éve itt éltek a mai Európa területén….

 13. Nincs ezen mit csodálkozni ,hisz a Tatárlakai lelet ősmagyar rovás írásos medál mely Istenanyánkhoz fohászkodó szöveget tartalmaz melyet prof Badiny Jós ferenc sumerológus lefordított !!! “OLRALMAZÓNK ! MINDEN TITOK DICSŐ NAGYASSZONYA VIGYÁZÓ KÉT SZEMED ÓVJON NAPATYÁNK FÉNYÉBEN ” !
  Magyarok az egyik leg ősibb nép a földön, akár csak a Maják ,stb .
  Csodálatos a Magyar őstörténelem ami a valós persze és nem a Magyar idegen hazug MTA akiket a világ röhejének tartanak külföldön a világ tudományos agyhalottjai a finnugor hazugságukkal !!!
  A magyaridegen tudományosnak nem nevezhető akadémia egy vicc !!! ÉLJENEK A MAGYAROK !!!!

 14. A TATÁRLAKAI LELET 8500 ÉVES !
  A Boszniai Nappiramis szöge 47 000 éves és szintén magyarul rovással íródott !!!
  A sumer szintén a magyarok őseredetéről tanuskodik,de az Egyiptomi hireoglifák szintén Magyar honról árulkodnak !
  A magyarok őseit mindíg kiírtották üldözték évezredek óta kimutatható !!!
  Jó lenne ha nem az idegen MTA írna nekünk hazugságoka és saját csodálatos történelmünket ,mi magunk tárhatnánk fel . Mi lehet itt alattunk a kárpátmedencében ????? Idelye lenne a valóságot feltárni a világ szeme elé !!!

 15. Csak olvasom a nehany Magyar gyulolettol csopogo irasokat. Azt hiszem a merhetetlen irigyseg vezerli oket, mert ok nem tartoznak a Magyar Nephez. Sajnos tul sok a gonosz es nagy a hatalma.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ