Werner László: A KELTÁKRÓL

Werner László: A KELTÁKRÓL

2508
0
MEGOSZTÁS

Ők is hagytak nyomokat a Kárpát-medencében. Kialakulásukat Kr.e 2.000-re teszik szkíta ráhatásra. Kialakulásuk helye Közép–Európa Cseh-medencei központtal. Csehország latin neve BOJÉMIA , aztán BOHÉMIA lett. A magyar nyelv OLASZ-nak mondja őket. Olaszország-ot csak mi mondunk Itáliára, senki más. Ezek a kelták alkotó elemei voltak a latinok előtti Etruszk kultúrának. A PÓ síkság volt a szállásterületük, lótenyésztés volt fő tevékenységük.
Egyik, de legnagyobb törzsük a BOII ( római felj.) Kiejtése BÓJ, BÓLY, BOL, (ld: Bolondóc), BOH, BAJ, stb.

Julius Cézár vereséget mért a BÓJOKRA, egy részük hazament Bojémiába, egy részük a Dél-Dunántúlon telepedett le. Az eredeti PANNONIA földjén, Pécstől délre, a Száva folyóig,
településneveket hagytak hátra. A legnagyobb BÓLY (régebben Németbóly), ma város. A privatizációig híres volt lótenyésztésről. MAGYARBÓLY, Villány irányában, BAJLAND község beolvadt Márokba. PÜSPÖKBÓLY Beremendhez közel. Ezek a faluk a Karasica patak és mellékágai mellett vannak, lótenyésztésre alkalmas legelőkkel. Horvátországban : BOLJA, BOLC, BOLESCO, BOLFAN.
A rómaiak Pannoniát régóta támadták, majd elfoglalták.
A szkíta Tauriscus törzs fennhatósága alatt volt e terület, velük egyesültek a BÓJOK, együtt harcoltak. Rómaiak előrenyomulása idején az egész K-medencére jellemző volt a szkíta- kelta szövetség.
Kevesen tudják, hogy 44 év alatt tudták elfoglalni a rómaiak a K-medence nagy részét. Erdély volt az utolsó terület. A kelta BÓJOK itt is szövetségre léptek a szkíta Dákokkal. Korábban királyt is adtak Erdélynek , MARKO néven. Délvidéken is népszerű név a mai horvátok, sokácok között a kelta etedetű MÁRKÓ férfinév, és a BOJANA női név.
Tisztelegjünk a kelta BÓJOK hősiessége, barátsága iránt.

BÓJ helynevek Erdélyben : Nagybúny
Boholt, Boholc, Bojabirz, Mezőbő(Bojan), Alsóbajom(Boian)
Felsőboj, Alsóboj, Tasnádbajom(Boianu Mare), Nagybúny( Boiu Mare), Boj-Cátun, Bojla, Kolozsbós(Boju), Alsóboldád(Bolda), Boldor, Bolduj, Sebesvár(Bologa), Bologaia, Bolvás,

Mégegy régészeti érdekesség.
A kelták meglévő települések mellett települtek le. 1-2 évig külön temetőjük volt. Néhány év után a falu temetőjébe temetkeztek, vegyesen. Ez azt jelenti a helybeliek gyorsan befogadták őket. Ez hasonló kultúráról, hasonló nyelvről tanuskodik ! ! !
A kelta nyelv maradványa egész szavakban, leginkább az angollal összeolvadva, 2500 db szótőben követhető. Majd máskor.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ